Jest to oczywiste, że zimą lubimy bardziej dania sycące, aromatyczne i rozgrzewające, gdyż organizm tego potrzebuje. Taką potrawą jest z pewnością moje wegetariańskie czerwone curry z pieczarkami i soczewicą. To idealne danie do przygotowania w tygodniu, ponieważ jest proste, szybko się je robi i idealnie rozgrzewa.

Jest pełne aromatów pochodzących z czerwonej pasty curry oraz indyjskich przypraw. Rozpływa się w ustach i świetnie smakuje podane z białym ryżem. Na koniec można je udekorować natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem.

czerwone curry z pieczarkami i soczewicą

Czerwone curry z pieczarkami i soczewicą

  • 500g małych pieczarek
  • szklanka ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidory w puszce
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • olej kokosowy

czerwone curry z pieczarkami i soczewicą

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Podsmażamy az do momentu, gdy cebula będzie szklista. Pieczarki kroimy na ćwiartki, paprykę w paseczki, dodajemy do cebuli, lekko solimy i dusimy pod przykryciem, by były miękkie. Następnie dodajemy przyprawy, czerwoną pastę curry oraz pomidory w puszce. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10min. Dodajemy soczewicę, mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 min. Podajemy z ryżem basmati.

Smacznego!


Jeśli spodobał Wam się mój przepis i postanowiliście z niego skorzystać – podzielcie się ze mną swoją opinią! Chętnie dowiem się, co w nim polubiliście lub jakie zmiany wprowadziliście od siebie. Dziękuję za każdy komentarz! Iwona.