Modne niegdyś glinki zeszły ostatnio nieco na drugi plan, teraz to węgiel aktywny wyznacza nowe kierunki w naturalnej pielęgnacji! Maseczki, pasty do zębów, żele…pojawiają się coraz to nowe kosmetyki z jego dodatkiem. To oznacza tylko jedno – węgiel aktywny zadomowił się w naszej codziennej rutynie pielęgnacyjnej na dobre. I świetnie, bo ja sama pokochałam go kilka lat temu, gdy rozkrajałam sumiennie kapsułkę po kapsułce zakupioną w aptece dodając jej zawartość do domowej maseczki.

Węgiel aktywny znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych wspomagających dolegliwości żołądkowe, jednak jego narastająca popularność jest dowodem na to, że stał się skutecznym kosmetykiem w naturalnej pielęgnacji! Dlaczego? Ponieważ posiada wysoką skuteczność w oczyszczaniu i detoksie skóry.

Węgiel aktywny w kosmetyce stosowany jest już od czasów Starożytności i nie jest niczym nowym. Wskrzeszony został za sprawą Azjatek w ich pielęgnacji i dotarł ponownie do Europy. W kosmetyce używa się dwóch rodzajów węgla:

  • węgiel kamienny – jako barwnik, pigment w kosmetykach do makijażu takich jak kredki, khole, eyelinery
  • węgiel aktywny – o którym dziś mowa, stosowany w maseczkach, preparatach, pastach do zębów, żelach węgiel aktywny

Węgiel aktywny w naturalnej pielęgnacji

Węgiel aktywny uzyskujemy w czasie spalania drewna lub łupin orzechów (np. kokosa) w bardzo wysokich temperaturach bez obecności tlenu. Ma on strukturę porowatą i bardzo lekką. Posiada on bardzo duże właściwości absorpcyjne i dlatego też doskonale wyłapuje nieczystości cery takie jak zaskórniki, sebum, martwy naskórek. W efekcie skóra staje się oczyszczona i pełna blasku, a pory są zwężone. Węgiel aktywny hamuje też namnażanie się bakterii, co skutkuje skórą bez niedoskonałości i wyprysków. Ponadto węgiel bardzo dobrze wybiera zęby, jest wspaniałym antyseptykiem jamy ustnej.

Węgiel aktywny w kosmetyce:

  • oczyszcza skórę z toksyn i ją regeneruje,
  • zwęża pory i usuwa zaskórniki,
  • posiada właściwości antyoksydacyjne,
  • wybiela zęby,
  • działa antyseptycznie,
  • zmniejsza przetłuszczanie się włosów,
  • wspomaga leczenie łupieżu

węgiel aktywny

Węgiel aktywny – dla kogo?

Węgiel aktywny dedykowany jest przede wszystkim skórom mieszanym, tłustym i problematycznym. Jednak może być stosowany również przy innych typach cer, gdyż tworzy na nich płaszcz ochronny, który nie podrażnia. Węgiel będzie doskonałym specyfikiem dla osób narażonych na stres i zanieczyszczenia, a także dla palaczy, których cera jest poszarzała i zanieczyszczona od dymu. Dodatkowo jest cennym antyoksydantem i dlatego też będzie idealny dla cer zmęczonych i dojrzałych.

Zastosowanie węgla aktywnego:

  • w oczyszczających maseczkach do twarzy oraz całego ciała,
  • w peelingach detoksykujących,
  • dodatek do past do zębów – wybiela i działa antyseptycznie

węgiel aktywny

Domowe kosmetyki z węglem aktywnym:

  1. Moja ulubiona maseczka do twarzy z węglem aktywnym – dwie kapsułki z węglem aktywnym zmieszać z łyżeczką białej glinki i łyżeczką jogurtu. Nałożyć na 15 minut, nie dopuścić do zaschnięcia maseczki. myć letnią woda. Uwielbiam ta maseczkę! Pięknie wygładza cerę, rozświetla ją i wyraźnie zmniejsza rozszerzone pory. Uspokaja ją i koi.
  2. Pasta do zębów – dwie kapsułki węgla i łyżeczkę białej glinki wymieszać z wodą na pastę. Papką myć zęby.
  3. Szampon do włosów przetłuszczających się – kapsułkę proszku węglowego połączyć z porcją szamponu. Mieszanką umyć włosy.

węgiel aktywnyNaturalne kosmetyki z węglem aktywnym:


Stosujecie węgiel aktywny? Robicie domowe maseczki czy wolicie gotowce? Podzielcie się ze mną Waszymi recepturami i pomysłami na ten surowiec kosmetyczny!