„W mojej francuskiej kuchni” to obowiązkowa pozycja dla miłośników kulinariów oraz Francji. Przyznam,że często irytują mnie Amerykanie opowiadający o Francji, gdyż ich opisy są płytkie i stereotypowe, ale ta historia wyjątkowo mnie urzekła. Susan Herrman Loomis w swojej kuchni pokazuje Francję przez pryzmat kuchni. Robi to z wyczuciem oraz z wiarygodnością i w tym tkwi cały sekret. Zwyczaje, codzienne rytuały i codzienność widziane są oczami autorki oraz jej Francuskich przyjaciół, od których nauczyła się w jaki sposób celebrować każdy posiłek i każdą chwilę.

W mojej francuskiej kuchni

Okazuje się,że sekret dobrej francuskiej kuchni wcale nie tkwi w jej wymyślności, ale w upodobaniu do lokalności, do produktów dobrej jakości i przy okazji w pielęgnowaniu stosunków międzyludzkich. Bo przecież wszystko zaczyna się od wysiłków człowieka. A serce i włożoną pracę odnaleźć można tylko w dobrych składnikach.

„W mojej francuskiej kuchni” to książka, która pozwoliła mi znów przenieść się na moment do prawdziwej małomiasteczkowej Francji z pachnącą boulangerie na ryneczku i mieszkańcami popijającymi swoją pierwszą poranną café w jedynej kawiarni w mieście. Przypomniała mi kolacje trwające 4 godziny, przy których czas biegnie nieubłaganie oraz przyniosła wspomnienia francuskich targów z pięknymi kolorowymi straganami pachnącymi świeżością i stale uśmiechającymi się sprzedawcami.

Susan Herrman Loomis

Susan Herman Loomis, dziennikarka kulinarna, od 20 lat zamieszkująca Louviers we francuskim regionie Normandia opowiada z niezwykłą starannością o swoich kulinarnych początkach i przywołuje swoje najsmaczniejsze wspomnienia. W tych wspomnieniach znajdują się głównie ludzie, jej przyjaciele, którzy pokazali jej swoją pasję i kulinarne oddanie. Bo przecież, tak jak mówi wstęp:

La bonne cuisine est la base du véritable bonheur. Auguste Escoffier

Dobra kuchnia jest podstawą prawdziwego szczęścia

Susan Herman Loomis

Książka „W mojej francuskiej kuchni” podzielona jest na XIII tytułowanych rozdziałów. Każdy z nich przywołuje ważne dla Francuzów elementy lokalnej kuchni wpływające na osławioną, trwającą od zawsze miłość do jedzenia. Z poszczególnych części dowiemy się:

  • Co oznacza celebrowanie posiłków po francusku?
  • Jak zabieganej Francuzce udaje się przygotować idealny kompletny posiłek każdego wieczoru?
  • Co sprawia,że francuskie posiłki są tak przyjemne?
  • Jak wygląda typowe francuskie petit-déjeuner?
  • Czy dobre relacje ze sprzedawcą wpływają na smak warzyw i owoców?
  • Czemu służy deska serów podawana tuż przed deserem?
  • Czy Francuskie słodycze są za słodkie?
  • Czy istnieje we Francji prawo regulujące cenę i sprzedaż bagietki?
  • Czemu Francuzi nie lubią marnować jedzenia?
  • I co z tym wszystkim mają wspólnego francuskie babcie?

Uzupełnieniem rozdziałów są proste przepisy autorki lub jej przyjaciół na każdą okazję. Ciekawostką jest również rozdział z 12 francuskimi technikami kulinarnymi, które to każdy miłośnik kuchni powinien znać. I tu dowiemy się co to jest emulgacja, jak zrobić karmel; poznamy odpowiedź na pytanie, czy konfitowanie warzyw jest trudne i jaki jest najlepszy przepis na pâte sucrée do tart.

Książkę zwieńcza 12 propozycji pełnych menu (przystawka, danie główne, deser) podzielonych na miesiące obejmujących sezonowe produkty.