Jesienna sałatka ze świeżymi figami i burratą to przepis dla Was i dla mnie jako mała rozgrzewka po sporym czasie przerwy. Moje lato było bardzo intensywne, bardzo pozytywne i naznaczone wieloma zmianami oraz trudnościami, z którymi musiałam się zmierzyć. Blog to moja pasja, jednak na co dzień mam bardzo odpowiedzialną i wymagającą dużego zaangażowania pracę, więc często to właśnie sfera zawodowa dominuje również mój wolny czas. Nie wiem, czy ten wpis jest zapowiedzią regularnego powrotu. Jest na pewno małym kroczkiem i mobilizacją, by tu wrócić 🙂 Kontakt z bieżąco macie z mną na moim instagramie, który to bardzo lubię odwiedzać 🙂

Lubię początek jesieni, pod warunkiem, że jest ciepły i słoneczny. Cenię ten czas za kolory i za zmiany, które za sobą niesie. Zmieniają się moje smaki – na łagodniejsze, bardziej otulające i poprawiające humor. Ta pora skojarzy mi się niezmiennie z sezonem na świeże figi, które zazwyczaj komponowałam z kozim serem. Tym razem przygotowałam tak samo pyszną sałatkę z figami i burratą. Jeśli nie znacie burraty, to koniecznie spróbujcie. To rozpływający się w ustach ser w typie mozzarelli przygotowywany na bazie mleka bawolego. Występuje on w postaci miękkiej i delikatnej w teksturze kulki. Posiada łagodny, śmietankowo-maślany smak, więc idealnie komponuje się zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.

sałatka ze świeżymi figami i burratą

Smak mojej sałatki z figami i kremową burratą podkręciłam prażonymi orzechami włoskimi oraz gęstym sosem balsamicznym i listkami bazylii. W środku umieściłam kulkę burraty. A całość podałam na mieszance sałat. Spróbujcie!

Sałatka ze świeżymi figami i burratą (1 porcja)

  • 1 burrata,
  • 3-4 świeże figi,
  • mieszanka sałat lub rukola,
  • garść orzechów włoskich,
  • sos balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • listki bazylii

sałatka ze świeżymi figami i burratą

Orzechy siekamy (nie za drobno) i podprażamy na suchej patelki. Talerz dekorujemy mieszanką sałat, a na środku umieszczamy kulkę burraty. Figi kroimy na 4 części i układamy je wokoło burraty. Całość posypujemy orzechami. Dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwa z woliek oraz sosem balsamicznym. Sałatkę polecam jeść z grzankami lub ulubionym świeżym pieczywem.

sałatka ze świeżymi figami i burratą

Polecam również:


Lubicie figi? Jakie są Wasze ulubione danie i przepisy z figami w roli głównej? Wolicie je podawać na słodko czy wytrawnie?