Koper włoski stał się moim ulubieńcem tego lata. Odkryłam jego świeży, anyżkowy, soczysty smak, który równoważy wiele innych treściwych dodatków. Fenkuł to nie tylko herbatka dla dzieci. On świetnie komponuje się z owocami cytrusowymi, kaszami, makaronami. Jest dobry na ciepło np. w ratatouille lub na chrupko w sałatce. Można wykorzystać go w sokach owocowo-warzywnych.

Sam koper włoski jest cennym źródłem minerałów oraz witaminy C. Zawiera również błonnik i kwas foliowy, potas oraz witaminę B. Jest niskokaloryczny.

fenkuł bataty przepis

Bardzo skusił mnie przepis na karmelizowany fenkuł z batatami w magazynie Slowly Veggie (5/2016) i gdy tylko nadarzyła się okazja, to przygotowałam to pyszne danie, które serdecznie Wam polecam. Mamy tu karmelizowany i maślany smak fenkuła z anyżową nutą, słodkie ziemniaki z cytrusowym kozim twarożkiem zaostrzonym chili. Takie danie możemy zjeść z bagietką, sałatką lub po prostu solo. Nie rezygnujcie z masła, to ono nadaje charakterystyczny, dobry smak. Nie lubicie koziego serka? Nie ma sprawy. Zastąpcie go kanapkowym twarożkiem, a całość będzie jednakowo przepyszna!

Razem z batatami można upiec inne warzywa np. buraki, marchewkę czy też paprykę. Ja tym razem postawiłam również na buraki, bo idealnie pasują do serka koziego.

fenkuł bataty przepis

Karmelizowany fenkuł z batatami i cytrynowym kozim serem

(dla 2 osób)

  • 4 średnie bataty
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • 2 fenkuły
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek i masło
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • opakowanie koziego twarożku
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • łyżeczka płatków chili

karmelizowany fenkuł z batatami i cytrynowym kozim serem

Wyszorowane bataty nacieramy oliwą, tymiankiem i solą morską. Kroimy 2 ząbki czosnku na plasterki. Owijamy bataty z czosnkiem w folię aluminiową i pieczemy w temp.200stopni ok. godzinę do miękkości.

Fenkuł myjemy, kroimy w dość grube plastry. Dwa pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Fenkuł obsmażamy z dwóch stron na oliwie z oliwek z masłem. Gdy się zarumienią podsypujemy wszystko cukrem, czekamy aż się skarmelizuje potrząsając patelnią.

Serek kozi mieszamy ze skórką cytrynową i płatkami chili, przyprawiamy solą do smaku. Po upieczeniu bataty odwijamy w folii, kroimy na pół i nadziewamy serkiem. Podajemy ze skarmelizowanym fenkułem.

karmelizowany fenkuł z batatami i cytrynowym kozim seremSmacznego!


Jeśli spodobał Wam się mój przepis i postanowiliście z niego skorzystać – podzielcie się ze mną swoją opinią! Chętnie dowiem się, co w nim polubiliście lub jakie zmiany wprowadziliście od siebie. Dziękuję za każdy komentarz! Iwona.