Deser bez wyrzutów sumienia? Kokosowy pudding chia! Gęsty, kremowy i rozpływający się w ustach z truskawkowym musem, który dodaje mu świeżości i aromatu. Wygląda imponująco i gwarantuję, że goście będą pod wrażeniem jego wyglądu i smaku. A przy tym nawet nie zauważą, że zjedli pucharek zdrowia…

Pudding chia można podawać z różnymi owocami w zależności od sezonu. Już wyobrażam sobie go w lato ze świeżymi jagodami i malinami lub z brzoskwiniowym musem. Tymczasem zapraszam na wersję przedsezonową, wiosenną, ale jednakowo dobrą!

kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia (3 duże porcje)

  • puszka mleka kokosowego
  • pół szklanki mleka (zwykłe lub roślinne)
  • 4 pełne łyżki nasion chia
  • duża łyżka miodu

Mus truskawkowy:

  • szklanka mrożonych truskawek
  • odrobina mleka
  • łyżka miodu (lub cukier trzcinowy)

kokosowy pudding chia

Mleko kokosowe dokładnie łączymy z mlekiem, nasionami chia i miodem. Odstawiamy na ok. 30min aż nasiona chia napęcznieją. Pudding przekładamy do miseczek / ozdobnych szklanek. W międzyczasie przygotowujemy mus truskawkowy – rozmrożone truskawki miksujemy z miodem (lub cukrem trzcinowym) i odrobiną mleka. Tak przygotowanym musem dekorujemy każdą miseczkę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

kokosowy pudding chia


Jeśli spodobał Ci się mój przepis i postanowiłeś z niego skorzystać – podziel się ze mną swoją opinią tu, na instagramie lub na facebooku! Chętnie dowiem się, co w nim polubiłeś lub jakie zmiany wprowadziłeś. Dziękuję za każdy komentarz! Pozdrawiam, Iwona