Naleśniki, pieczone buraki i awokado… Czy można połączyć te dwa składniki w jednym daniu? Oczywiście, że można! Pieczony burak ugotowany al dente świetnie komponuje się z kremowym, orzechowym awokado zarówno pod względem smakowym, różnorodności tekstur, jak i koloru. Kozi ser nadaje daniu charakteru i podkreśla smak buraka. A sałata nadaje świeżości i chrupkości.

naleśniki z pieczonym burakiem i awokado

Naleśniki z burakiem i awokado to danie bardzo sycące. Cieszy oczy i podniebienie. Taki farsz to miła odmiana od typowych naleśników z serem i z dżemem. Bardzo przyjemnie się go przygotowuje, a buraki można upiec „przy okazji” i w większej ilości. Świetnie przechowują się w lodówce i mogą posłużyć później jako dodatek do innych dań na ciepło czy sałatek.

Awokado:

  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6
  • zawiera witaminy A, E, C, B oraz mikroelementy: wapń, potas, fosfor
  • jest dobrym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego
  • zawiera luteinę, które wpływa na wzrok
  • wywołuje uczucie sytości dzięki 20-30% zawartości tłuszczu
  • jest kaloryczne ok.400kcal/owoc, jednak ze względu na zawartość tłuszczu zmusza organizm do szybszej utraty tych kalorii

Burak:

  • zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy,
  • jest źródłem mikroelementów tj. magnez, żelazo, sól, potas, miedź, kobalt
  • jest lekkostrawny, niskokaloryczny
  • nie wywołuje alergii

naleśniki z pieczonym burakiem i awokado

Naleśniki z pieczonym burakiem, awokado i orzechami włoskimi

Ciasto na naleśniki (ok.12 sztuk) :

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Składniki miksujemy na gładkie, lejące ciasto. Nie może być za geste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.

Farsz:

  • 1-2 upieczone buraki
  • dojrzałe awokado
  • twarożek kozi do smarowania
  • garść orzechów włoskich
  • mix sałat
  • sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, 1/2 ząbka czosnku, sól do smaku

naleśniki z pieczonym burakiem i awokado

Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy. Obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Awokado przedzielamy na pół, pozbywamy je pestki, również kroimy w kostkę, dodajemy do buraczków. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki winegretu dokładnie mieszamy.

Każdego naleśnika smarujemy kozim twarożkiem, układamy sałatę i nadziewamy przygotowanym farszem, który polewamy winegretem. Smacznego!