Dziś mam dla Was bardzo proste danie w jesiennych kolorach. Pieczone warzywa smakują zawsze! Można jeść je solo lub z ulubionymi dodatkami. Można wzbogacić je jeszcze o pieczarki lub bakłażan. Jest wiele możliwości, które je urozmaicą. Ja uwielbiam pieczone bataty i one są moją bazą. Potem w miarę możliwości dorzucam jeszcze to wszystko, co znajdzie się w lodówce. Gdy po obiedzie zostają resztki – chętnie biorę je na drugi dzień do pracy. Wtedy również smakują wybornie. Z pieczonych warzyw zrobiłam sałatkę na ciepło z serem feta, który dodaje jej charakteru. Prosto i smacznie!
Sałatka na ciepło z pieczonymi warzywami i serem feta (dla 2 osób)
- mix sałat
- 2 bataty
- 2 ziemniaki
- papryka czerwona
- cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, rozmaryn, inne ulubione zioła
- sól
- oliwa z oliwek
- ser feta
Bataty i ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy jak na frytki lub na ćwiartki (jak kto woli). Cukinie kroimy w talarki. Paprykę w paski. Cebulę w piórka oraz siekamy czosnek. Wszystkie warzywa układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy ziołami, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok.45min.
Po upieczeniu warzyw przygotowujemy sałatkę – na talerzu rozkładamy mix sałat, jeszcze ciepłe pieczone warzywa oraz ser feta. Całość możemy doprawić sosem balsamicznym.