Sałatka z kaszą gryczaną, burakami i wędzonym twarogiem to mój kulinarny hit początku roku. Zajadam się nią bardzo często. Jest łatwa w przygotowaniu, bo jeśli zostanie Wam kasza gryczana z obiadu, to wystarczy tylko upiec buraki i już jest prawie gotowa. Jest pyszna zarówno z serem feta jak i wędzonym twarogiem – oba sery nadają jej wyrazu. Winegret na bazie octu balsamicznego dobrze komponuje się z burakami i podkreśla smak kaszy gryczanej. Serdecznie polecam!

Sałatka z kaszą gryczaną, burakami i wędzonym twarogiem

Sałatka z kaszą gryczaną, burakami i wędzonym twarogiem

  • 200g kaszy gryczanej prażonej
  • 2 małe buraki
  • 150g twarogu wędzonego lub sera feta
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie – prażone pestki nasion do posypania

Sałatka z kaszą gryczaną, burakami i wędzonym twarogiem

Kaszę gryczaną gotujemy. Buraki pieczemy w piekarniku owinięte folią w temp. 200stopni przez ok. 1h (lub nawet dłużej). Studzimy, a następnie obieramy i kroimy w kosteczkę. Buraki łączymy z kasza gryczaną. Do sałatki dodajemy pokruszony twaróg (lub ser feta) i posiekany koperek. Sporządzamy winegret: miksujemy zmiażdżony ząbek czosnku, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, przyprawy. Polewamy nim sałatkę. Posypujemy prażonymi pestkami nasion.

Sałatka z kaszą gryczaną, burakami i wędzonym twarogiem


Jeśli spodobał Wam się mój przepis i postanowiliście z niego skorzystać – podzielcie się ze mną swoją opinią! Chętnie dowiem się, co w nim polubiliście lub jakie zmiany wprowadziliście od siebie. Dziękuję za każdy komentarz! Iwona.