Przepyszne wegańskie spaghetti bolognese, które przygotowuje się w 25 minut. Od momentu, gdy wypróbowałam je po raz pierwszy nie potrafię się z tym daniem rozstać. A że w mojej kuchni zawsze trzymam puszkę pomidorów, makaron i soczewicę (zestaw awaryjny), to przygotowuję je bardzo często w ciągu tygodnia.
Takie spaghetti jest bardzo sycące i pożywne. Jest pyszne, inne i oryginalne. Serdecznie polecam także mięsożercom, bo będą równie zadowoleni!
Wegańskie spaghetti bolognese – bardzo proste!
(2 porcje)
- makaron spaghetti,
- puszka pomidorów krojonych,
- pół cebuli,
- duży ząbek czosnku,
- 2 kopiaste łyżki czerwonej soczewicy,
- pół pęczka bazylii lub kopiasta łyżeczka suszonej,
- sól, pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oliwa z oliwek
Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem dusimy na oliwie z oliwek uważając, by nie przypalić czosnku. Dodajemy puszkę pomidorów oraz pół puszki wody. Dusimy ok. 5min. Przyprawiamy solą, pieprzem, siekaną lub suszoną bazylią oraz cukrem do smaku. Dodajemy czerwoną soczewicę i dusimy 10 minut, do momentu, gdy będzie miękka. Sos jest gotowy!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub według własnego smaku. Podajemy z sosem pomidorowym i siekaną bazylią. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i postanowiłeś z niego skorzystać – podziel się ze mną swoją opinią! Chętnie dowiem się, co w nim polubiłeś lub jakie zmiany wprowadziłeś. Dziękuję za każdy komentarz! Iwona.