Przepyszne wegańskie spaghetti bolognese, które przygotowuje się w 25 minut. Od momentu, gdy wypróbowałam je po raz pierwszy nie potrafię się z tym daniem rozstać. A że w mojej kuchni zawsze trzymam puszkę pomidorów, makaron i soczewicę (zestaw awaryjny), to przygotowuję je bardzo często w ciągu tygodnia.

Takie spaghetti jest bardzo sycące i pożywne. Jest pyszne, inne i oryginalne. Serdecznie polecam także mięsożercom, bo będą równie zadowoleni!

wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese – bardzo proste!

(2 porcje)

  • makaron spaghetti,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • pół cebuli,
  • duży ząbek czosnku,
  • 2 kopiaste łyżki czerwonej soczewicy,
  • pół pęczka bazylii lub kopiasta łyżeczka suszonej,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • oliwa z oliwek

wegańskie spaghetti bolognese

Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem dusimy na oliwie z oliwek uważając, by nie przypalić czosnku. Dodajemy puszkę pomidorów oraz pół puszki wody. Dusimy ok. 5min. Przyprawiamy solą, pieprzem, siekaną lub suszoną bazylią oraz cukrem do smaku. Dodajemy czerwoną soczewicę i dusimy 10 minut, do momentu, gdy będzie miękka. Sos jest gotowy!

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub według własnego smaku. Podajemy z sosem pomidorowym i siekaną bazylią. Smacznego!


Jeśli spodobał Ci się mój przepis i postanowiłeś z niego skorzystać – podziel się ze mną swoją opinią! Chętnie dowiem się, co w nim polubiłeś lub jakie zmiany wprowadziłeś. Dziękuję za każdy komentarz! Iwona.