Spirulina jako „superfood” towarzyszy mi w mojej wiosennej diecie od niedawna. Ma ona wiele cennych właściwości, w tym oczyszczających i uodparniających, które są dobrym kompanem tej kapryśnej pory roku. Dlatego też zielony koktajl oczyszczający ze spiruliną jest świetnym rozwiązaniem, by dodać sobie energii i wzmocnienia na „dzień dobry”. To witaminowa bomba usuwająca z organizmu metale ciężkie i dostarczająca wiele białka. Pomaga ona w cudowny sposób zacząć dzień dostarczając nam niezbędne mikroelementy i witaminy.
Spirulina zawiera dużą ilość białka (aż 70%!), a także chlorofilu, który reguluje przepływ krwi i odprowadza toksyny z organizmu. Razem z beta-karotenem – odpowiada za jej rolę ochronną i regenerującą. Posiada właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości witaminy E. Selen w spirulinie również dba o to, by nasycone kwasy tłuszczowe nie utleniały się w organizmie. Jednym słowem spirulina pomaga w walce z oznakami starzenia się. Jako składnik chelatujący pomaga wiązać metale ciężkie (aluminium, kadm, ołów) i wyrzucać je z organizmu, gdyż to one mogą powodować zmęczenie, problemy trawienne i bóle głowy, a także problemy skórne i alergiczne.
Spirulina – dlaczego warto ją przyjmować?
- zawiera dużą ilość białka – jest świetnym rozwiązaniem dla wegetarian i wegan oraz sportowców,
- zawiera chlorofil odpowiedzialny za detoks, odkwaszanie, działanie przeciwzapalne i zwiększenie tlenu w komórkach,
- jest bogatym źródłem wapnia,
- ma wysoką zawartość minerałów i witamin: E, K, B,
- posiada właściwości oczyszczające,
- wzmacnia odporność,
- reguluje poziom cholesterolu,
- reguluje ciśnienie krwi i zwiększa produkcję czerwonych krwinek,
- wpływa na wygląd skóry i włosów
Spirulina – jaką wybrać?
Jeśli chodzi o dobór spiruliny, to można przyjmować ją w tabletkach lub w formie sproszkowanej. Ja zwracam uwagę na to, by posiadała ona certyfikat, który jest gwarancją braku zanieczyszczeń (algi bardzo chłoną wszelkie zanieczyszczenia) oraz uprawy w wodach nieskażonych.
Zielony koktajl oczyszczający ze spiruliną (2 szklanki)
- garść szpinaku
- 1 łyżeczka spiruliny
- 1/2 soku z cytryny
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duże jabłko
- kawałek imbiru
- szklanka zielonej herbaty
- miód do smaku (opcjonalnie)
Wszystkie składniki blendujemy na gęsty koktajl i pijemy najlepiej rano. Kuracja może trwać od 7 do 21 dni.
Moje doświadczenia ze spiruliną
Spirulinę włączyłam do swojej diety dzięki koktajlom właśnie. Szukając urozmaicenia natknęłam się na nią i bardzo chętnie wykorzystuję ją w przepisach. Zielony koktajl ze spiruliną piję ostatnio każdego ranka. Jest przepyszny i bardzo odświeżający. Jego energetyczny kolor motywuje do działania. Często zastępuje mi pierwsze śniadanie, gdyż jest dość syty. Oczywiście przepis można urozmaicać wg gustów oraz potrzeby.
Dajcie znać, czy znacie spirulinę i w jaki sposób wykorzystujecie ją: zdrowotnie, czy też kosmetycznie?
Pingback: Spirulina w pielęgnacji włosów + maseczka do włosów ze spiruliną DIY - Kwiat Lawendy()
Pingback: Zielone koktajle - zdrowe dodatki, które urozmaicą ich smak - Kwiat Lawendy()