Przyszedł czas na rozgrzewające i sycące zupy…bo zawsze miło jest zjeść miseczkę parującej zupy, gdy wracamy zziębnięci z pracy! Dla wszystkich zapracowanych i nie tylko mam dziś przepis na zupę marchewkowo-pomidorową z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną.

zupa marchewkowo-pomidorowa

Jest prościutka i szybka w przygotowaniu. Bardzo smaczna. To taka podrasowana pomidorówka! Nie rezygnujcie z curry i kurkumy, ponieważ one wzbogacają jej smak i rozgrzewają. Czerwoną soczewicę można zastąpić po prostu ugotowaną kaszą jaglaną – wtedy danie będzie jeszcze bardziej treściwe.

Pomysł na przepis pochodzi ze świetnej książki Marka Zaremby Jaglany Detoks. W oryginale podawana jest z kukurydzą.

zupa marchewkowo-pomidorowa

Zupa marchewkowo-pomidorowa z soczewicą i kaszą jaglaną

  • 2 marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 daktyl
  • 450ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • ugotowana na sypko kasza jaglana
  • olej kokosowy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2l wody

zupa z soczewicą

Cebulę i czosnek siekamy. Przesmażamy w większym garnku na oleju kokosowym. Dodajemy curry i kurkumę, pokrojoną w kostkę marchewkę i chwilkę smażymy, wrzucamy posiekanego daktyla. Wszystko zalewamy ok. 2 l wody i gotujemy po przykryciem na wolnym ogniu do momentu,gdy marchewka zmięknie. Wsypujemy soczewicę, wlewamy passatę pomidorową, gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na gładki krem. Podajemy z kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!