Kotleciki jaglane z brokułami i szpinakiem oraz z sosem czosnkowym to dla mnie danie typowo weekendowe. Wtedy mam czas, by niespiesznie przygotować wszystkie składniki, a potem delektować się samym przygotowaniem. Formowanie kulek mnie relaksuje 😉
Takie kuleczki z kaszy jaglanej są fajnym urozmaiceniem codziennych posiłków. Mogą być podawane z ryżem i sałatką lub też wykorzystane w sałatce na zimno, czy też zaniesione do pracy w tortilli niczym jaglane falafele.
Kotleciki jaglane z brokułami i szpinakiem z sosem jogurtowo-czosnkowym
Ok.20 kuleczek:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- mały brokuł
- 5 kulek mrożonego szpinaku
- 1 jajko lub łyżka mielonego siemienia lnianego (wersja wegańska)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3 łyżki otrębów orkiszowych lub innych
- 2 ząbki czosnku
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, bazylia
- sól, pieprz
Brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez ok. 8minut. Odcedzić. Przestudzić. Kaszę jaglaną przepłukać i gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 przez 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Ostudzić. Rozmrozić szpinak, dodać do kaszy.
Brokuł i kaszę ze szpinakiem przełożyć do miski razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąkami, otrębami, skórką i sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawami. Wszystko razem zblendować mikserem na gładką masę. Gdy masa będzie zbyt rzadka – dodać mąki lub otrębów. Posolić wg własnego smaku. Schłodzić przez 1h w lodówce (lub całą noc). Formować malutkie kuleczki za pomocą dłoni. Wyłożyć na blachę i piec w temp. 190 stopni ok.45-50minut do momentu, gdy kotlety z kaszy jaglanej się zezłocą.
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego gęstego
- 1 ząbek czosnku
- posiekany szczypiorek lub zioła np. bazylia
- papryka chili w płatkach
- sól
- szczypta cukru
Składniki sosu wymieszać. Kotleciki jaglane podawać z sosem czosnkowym.
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i postanowiłeś z niego skorzystać – podziel się ze mną swoją opinią tu, na instagramie lub na facebooku! Chętnie dowiem się, co w nim polubiłeś lub jakie zmiany wprowadziłeś. Dziękuję za każdy komentarz! Iwona.