Zielone koktajle wdarły się szturmem do naszych kuchni. To sezonowość i urozmaicenie w składnikach jest kluczem do ich wielkiej popularności. Miksować możemy wszystkie warzywa i owoce, które dostępne są w sezonie i tworzyć swoje własne autorskie wariacje smakowe. Również i ja dałam się porwać temu szaleństwu. Od kilku miesięcy robię zielone koktajle nieustannie i ciągle mi mało! Dają mi mnóstwo energii, są łatwe w przygotowaniu i praktyczne, bo sycą tak samo jak obfite śniadanie. Są świetną opcją o poranku, a także jako lekka przekąska w pracy w ciągu dnia.
Przygotowując się do tego wpisu i przeglądając szafkę kuchenną stwierdziłam, że jestem zbieraczem 🙂 Przez ten czas uzbierałam ogromną ilość dodatków, które urozmaicają moje kompozycje koktajlowe. Zapraszam na wpis, w którym być może odnajdziecie więcej inspiracji w przygotowaniu Waszych własnych miksów koktajlowych!
Jak tworzyć zielone koktajle?
Żelazną zasadą zielonych koktajli jest duża ilość zieleniny. To ona zawiera chlorofil i mikroelementy, które poprawiają samopoczucie, oczyszczają organizm i dodają energii. Stanowić powinna połowę składników naszego koktajlu. Druga część to oczywiście owoce/warzywa. Do wyboru mamy te, które nadają kremowej konsystencji lub zagęszczają koktajl (banany, awokado, jabłka, gruszki) lub też takie, które mają w sobie więcej wody (cytrusy, truskawki, arbuzy, seler naciowy). Dobry blender zmiksuje również twarde warzywa takie jak marchew czy tez burak. Dlatego też polecam dobry sprzęt tj. Nutribullet, który stał się moim wielkim pomocnikiem w kuchni… i to nie tylko przy robieniu koktajli!
Baza zielonych koktajli:
część zielona: 50% zieleniny liściastej (szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata)
część owocowa: 50% owoców
część płynna: woda / sok / mleko (również roślinne) – w dowolnej proporcji (w zależności od preferencji względem konsystencji)
+ dodatki: orzechy, ziarna, superfoods
Dodatki do zielonych koktajli
Dodatki do zielonych warzyw i owoców to „kropka nad i” naszych koktajli. Mogą podkreślić ich smak, spotęgować ich właściwości lub poprawić konsystencję. Ich dodanie jest świetnym sposobem na ulokowanie zdrowych składników w diecie! Pośród moich ulubionych dodatków są sproszkowane warzywa z firmy Zdrowe Pola np. Polski Zielony Mix, Czerwony Burak. Lubię także tzw. superfoods i dodaję często spirulinę, która nadaje koktajlom obłędnego koloru oraz młody jęczmień (bogate źródło witaminy C, B, magnezu i żelaza). Ostatnio chętnie dosypuję też nasion babki płesznik i nasiona chia (źródła błonnika), a także ostropest plamisty, który dobrze działa na wątrobę. W wersji śniadaniowej i bardziej sycącej lubię dodatek płatków jaglanych lub też ryżowych.
Przegląd dodatków do zielonych koktajli
Orzechy i pestki
Orzechy są cennym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy E oraz soli mineralnym tj. magnez, żelazo, wapń. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, układu krążenia oraz na wygląd skóry.
- orzechy nerkowca,
- orzechy włoskie,
- migdały,
- orzechy brazylijskie,
- orzeszki piniowe,
Ziarna
Zawierają błonnik oraz dużą ilość białka. Zawierają kwasy omega-3 i -6, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także ważne sole mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń, miedź i selen. Często zagęszczają konsystencję koktajli.
- siemię lniane,
- ostropest plamisty,
- chia,
- nasiona babki płesznik,
- sezam,
- pestki słonecznika,
- pestki dyni
Superfoods
Superfoods, czyli żywność, która zawiera duża ilość składników pokarmowych. Często jest bogatym źródłem minerałów, błonnika, witamin, chlorofilu, kwasów tłuszczowych. Wzmacniają naszą odporność, działają antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo, chronią przed chorobami i stresem.
- spirulina,
- chlorella,
- młody jęczmień,
- kakao,
- acai,
- jagody goji
Przepis: Zielony koktajl ze spiruliną
Suszone owoce
To skoncentrowane źródło cennych składników takich jak błonnik, przeciwutleniacze, witaminy, minerały (miedź, magnez, żelazo, potas). Suszone owoce są bardzo sycące, ale też bardziej kaloryczne, dlatego też należy je dodawać z umiarem.
- daktyle,
- rodzynki,
- morele,
- żurawina,
- śliwki
Mieszanki sproszkowanych warzyw i przyprawy
- „Czerwony burak” Zdrowe Pola
- „Polski zielony mix” natka pietruszki, jarmuż, młody jarmuż
- kurkuma
- imbir
- odrobina chili
Zboża, płatki, otręby
Ich głównym walorem jest błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Zboża i płatki są źródłem witaminy B, magnezu, żelaza, cynku. Płatki jaglane dodatkowo zawierają kwas krzemowy, który wzmacnia skóre, włosy i paznokcie.
- płatki owsiane,
- płatki jaglane,
- płatki ryżowe,
- płatki gryczane,
- ugotowana kasza jaglana,
- otręby
Zielony koktajl z ostropestem (przepis)
- dwie garści szpinaku,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 pomarańcza,
- 1 nektarynka
- woda mineralna
- łyżeczka mielonego stropestu
- łyżeczka „Zielonego Mixu”
- łyżeczka miodu
Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Lubicie zielone koktajle? Jakie są Wasze ulubione dodatki? Dajcie znać, jeśli możecie polecić mi jakieś inne fajne opcje dodatków do zielonych szejków. Pozdrawiam, Iwona
Pingback: Kawa kuloodporna (bulletproof coffee) - zastrzyk energii na cały dzień! - Kwiat Lawendy()