Najlepsze rozgrzewające jesienne danie? Zupa z ciecierzycy z indyjskimi przyprawami! Rozgrzewa organizm, syci i cieszy kubki smakowe mnogością aromatów. Zupa przygotowana z mleczkiem kokosowym i pastą curry nadaje jej ciekawej egzotycznej nuty. Jest bardzo smaczna. Przygotowuję ją dość często, gdyż nie jest trudna w przygotowaniu, choć z uwagi na przyprawy na sporo składników. Ciecierzyca świetnie komponuje się z indyjskimi przyprawami, a te najlepiej rozgrzewają wychłodzony organizm.
Cieciorka to roślina strączkowa, jest bogatym źródłem białka i błonnika. Zawiera witaminę B, żelazo, cynk, potas i magnez. Posiada delikatny, lekko orzechowy, kremowy smak i uwielbiana jest w krajach Bliskiego Wschodu oraz Azji.
Jeśli macie więcej czasu, to polecam użyć suchej ciecierzycy – jest dużo zdrowsza i bogatsza w smaku. Należy namoczyć ją na całą noc najlepiej z dodatkiem sody oczyszczonej, a na drugi dzień odlać wodę i ugotować również z sodą. To przyspiesza jej gotowanie i poprawia trawienie.
Zupa z ciecierzycy z mlekiem kokosowym
- puszka ciecierzycy
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- pół łyżeczki przyprawy curry
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki płatków chili
- sól
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- pół puszki mleka kokosowego
- 2-3 litry wody
- olej kokosowy
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, przyprawy i smażyć ok. minuty, by wydobyć aromat przypraw. Pokroić seler naciowy, starte na grubych oczkach warzywa (oprócz ziemniaków) i smażyć przez chwilę razem z cebulką. Wszystko zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 15minut. Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować 10 min. Dodać 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mleko kokosowe oraz ciecierzycę. Gotować ok.5 minut. Posolić do smaku, odlać 2 chochelki zupy, zmiksować i całość jeszcze raz zagotować. Zupa z ciecierzycy najlepiej smakuje podana z natką pietruszki lub posiekaną świeżą kolendrą. Smacznego!